Cuda na pierniku

konkurs szkolny 

Regulamin  Szkolnego Świątecznego Konkursu Dekorowania Pierników

 „Cuda na pierniku”.

 

Szczypta cynamonu, odrobina imbiru, dwie łyżeczki miłej atmosfery plus garść entuzjazmu i grupa dobrych znajomych to tylko część składników z sekretu, jaki musisz znać, by upiec wyśmienite bożonarodzeniowe pierniki.



  1. ORGANIZACJA KONKURSU

  1. Organizatorem konkursu jest Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Swarożynie. 

  2. Konkurs skierowany jest do uczniów klas gastronomicznych.

  3. Regulamin konkursu dostępny będzie w pracowni gastronomicznej oraz na stronie internetowej szkoły.

  1. CEL KONKURSU

  1. Podkreślenie roli tradycji Świąt Bożego Narodzenia,

  2. Kultywowanie tradycji pieczenia i dekorowania pierników świątecznych.

  3. Rozwój umiejętności kompozycyjnych, dekoratorskich i integracyjnych społeczności uczniowskiej.

  1. ZASADY KONKURSU

  1. Każda klasa gastronomiczna ma za zadanie wyznaczyć 2-osobową reprezentację, która będzie brała udział w konkursie.

  2. Warunkiem uczestnictwa jest złożenie wypełnionej Karty Zgłoszeniowej nauczycielowi przedmiotów zawodowych do dnia 1 grudnia 2021r. do godz. 15.00.

  3. W ramach konkursu każdy zespół otrzyma 4 pierniki z ciasta piernikowego przygotowanego przez organizatorów oraz ozdobi pierniki według własnego pomysłu. 

  4. Konkurs odbędzie się w pracowni gastronomicznej 3A 8 grudnia 2021r. od godziny 9.00 do 10.00. Ogłoszenie wyników nastąpi ok 11.00.

  5. Czas trwania konkursu wynosi 60 minut. Obejmuje on: 

a) dekoracje wyrobu cukierniczego; 

b) prezentację na stole pokazowym. 

  1. Na stanowisku konkursowym organizatorzy dla każdego zespołu zapewniają: 

-  stanowisko konkursowe i ekspozycyjne 

            -  podstawowy sprzęt (miski, łyżki, woreczki do lukru), 

            -  gotowe pierniki, 

-  lukier królewski.

 

Pozostałe jadalne ozdoby, wedle uznania, przynoszą uczestnicy konkursu(np. wiórki kokosowe, orzechy, posypki, lukier, barwniki do lukru itp.) 

 

  1. Wymagany strój dla każdego członka zespołu: 

- bluza kucharska, 

- zapaska, 

- nakrycie głowy, 

- ściereczki, 

 

  1. KOMISJA KONKURSOWA

 

1. Pierniki zostaną ocenione przez komisję złożoną z nauczycieli przedmiotów zawodowych. 

2. Decyzje komisji są ostateczne i niepodważalne.

3. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w dniu 8 grudnia 2021 roku  po godzinie 11.00.

 

  1. KRYTERIA OCENY

 

1. Pierniki oceniane będą pod względem estetyki i precyzji wykonania, kolorystyki, pomysłowości i kompozycji.

2. Komisja doceni oryginalną formę i styl, ciekawy pomysł i dobór różnorodnych technik dekoratorskich. 

 

  1. NAGRODY

 

1. Nagrodzeni zostaną:

a. Zwycięzcy I, II i III miejsca wskazani przez komisję.

b. Organizator zastrzega sobie możliwość ufundowania nagród dodatkowych.

2. Lista laureatów zostanie opublikowana na stronie internetowej szkoły oraz na Facebooku szkolnym.

3. Zwycięzcom konkursu zostaną przyznane nagrody rzeczowe, dyplomy oraz 

oceny celujące z jednego przedmiotu zawodowego – za zajęcie I miejsca,

oceny bardzo dobre z jednego przedmiotu zawodowego- za zajęcie II i III miejsca.

 

Uczestnictwo w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją niniejszego regulaminu oraz zgodą na wykorzystanie wizerunku uczestników w materiałach promocyjnych szkoły zawiązanych z konkursem.





Swarożyn, dnia 22 listopada 2021r.