Rośliny bobowate i soja w zdrowym odżywianiu

Zespół gastronomiczny 

Mieliśmy przyjemność gościć w naszej szkole wspaniałych specjalistów.

W ramach „Inicjatywy białkowej COBORU" został przedstawiony naszej młodzieży szkolnej wykład zatytułowany »Rośliny bobowate i soja w zdrowym odżywianiu«.

Misję i zadania realizowane przez COBORU, w tym doświadczenia prowadzone w ZDOO w Lisewie Malborskim zaprezentował dr inż. Marcin Pelc.

Za przedstawienie rodziny roślin bobowatych, podstawowych informacji o ich uprawie oraz ciekawostek i quizu dla uczniów odpowiadała mgr Justyna Nowak-Romańska.

Rośliny bobowate zostały także ujęte w zdrowym odżywianiu z perspektywy Pawła Wątora – z wykształcenia kucharza i dietetyka. Od lat prowadzi on zajęcia w szkołach gastronomicznych. Doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w prestiżowych restauracjach grupy Carice Holding na stanowisku Sous Chefa. Pracował w Warszawskim Amber Room jako zastępca Wojtka Modesta Amaro, otwierał Gdańskiego Hiltona w utytułowanej restauracji Mercato. Wraz z Mateuszem Trzeciakiem współtworzy firmę thefood.pl, ekspert kuchni molekularnej, której nadał nowy wymiar i znaczenie.
Od 2015r. jest współwłaścicielem oraz szefem kuchni restauracji Eliksir .
Współautor książki „Odkrywanie Smaków z Markiem Kondratem”, pomagał także twórczo przy książce „Kuchnia Polska XXI wieku Wojtka Modest Amaro”.

Uczniowie pod okiem prowadzącego warsztaty przygotowali m.in.
- burgery z soczewicy, ciecierzycy, bobu i fasoli różnych odmian,
-sałatki z wykorzystaniem produktów sojowych: tofu, sosu sojowego, pasty miso,
-ciecierzycę z pieca,
-hummus  z ciecierzycy,
-wegańskie ciasto czekoladowe na bazie soczewicy i ciecierzycy z wykorzystaniem napoju sojowego


Warsztaty poprzez aktywny udział uczniów  spopularyzowały i przekonały przyszłych szefów kuchni, kucharzy do wykorzystania w żywieniu, dietetyce roślin bobowatych jako wartościowego i prozdrowotnego źródła białka, witamin i mikroelementów.  


Zespół gastronomiczny