Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada obszerną wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii,
tj. sporządzanie potraw i napojów, planowanie diety, obsługa konsumenta, organizacja i przygotowanie imprez okolicznościowych, ocena jakości żywności i sposoby jej przechowywania, jak również wiele różnych specjalności z branży gastronomii dzięki darmowym kursom zawodowym.
Absolwent tego kierunku może prowadzić własną działalność gospodarczą lub znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych zajmującymi się sporządzaniem potraw i napojów oraz kompleksową obsługą klienta, m.in. organizacja imprez okolicznościowych, planowanie diet i inne.
DARMOWE KURSY ZAWODOWE
m.in. barman, barista, manager gastronomii, carving i wiele innych
-
PRAKTYKI ZAGRANICZNE
Absolwent w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany jest do:
Oceniania jakości żywności i jej przechowywania;
Sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
Planowania i oceny żywienia;
Organizowania produkcji gastronomicznej;
Planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych