Więcej informacji --->
III Ogólnopolski Konkurs "A na deser..." pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi 21 marca w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Swarożynie odbył się III Ogólnopolski Konkurs "A na deser...". Tegoroczna edycja poświęcona była jednemu z najpopularniejszych wypieków wielkanocnych – mazurkowi wielkanocnemu.
Wydarzenie odbywało się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, co podkreśla jego prestiż i znaczenie w promowaniu tradycji kulinarnych. Kulinarna rywalizacja na najwyższym poziomie Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, a jego poziom był niezwykle wysoki. Do finału zakwalifikowało się 9 szkół z całej Polski, a każda drużyna zaprezentowała autorską interpretację tradycyjnego mazurka. Zespoły zmierzyły się nie tylko z wymogami technicznymi, ale także z koniecznością wykazania się kreatywnością i znajomością klasycznych smaków.
Wyniki konkursu
I miejsce: ZSCKR Swarożyn – Mazurek lawendowy z białą czekoladą i domowym dżemem porzeczkowym Zuzanna Drewek, Klaudia Chmielewska (opiekun: Beata Rajch)
II miejsce: ZSCKR Suwałki – Mazurek baśniowa rozkosz Magdalena Pietrewicz, Natalia Pietrołaj (opiekun: Marta Urbanowicz)
III miejsce: ZSCKR Brzostowo – Mleczny mazurek cytrynowy z winną bezą włoską i turową konfiturą z marchwi Kinga Najdek, Martyna Kobierowska (opiekunowie: Katarzyna Gardecka, Anna Śmiechowska)
Wyróżnienia otrzymały:
ZSCKR Marszewo – Mazurek kokosowo-malinowy Gabriela Garsztka, Martyna Bartczak (opiekun: Sylwia Zimna)
ZSCKR Sędziejowice – Mazurek Wielkanocny z musem truskawkowo-malinowym i ganache z białej czekolady Jakub Wałęska, Kinga Szadkowska (opiekun: Marta Kopytowska)
ZSCKR Radymno – Orzechowy Mazurek Wielkanocny „Pyszny jak u babci” Monika Gromadzka, Agata Dańczuk (opiekun: Magdalena Biesiadecka)
ZSCKR Sokołów Podlaski – Mazurek malinowo-różany na spodzie z mąką migdałową Natalia Przywózka, Daniel Krasnodębski (opiekun: Angelika Smolewska)
ZSCKR Studzieniec – Wielkanocny mazurek kokosowy z nutą mango podany na karmelowym sianku Maria Gołębiewska, Gabriela Okońska (opiekun: Dorota Kolbus)
ZSCKR Kowal – Mazurek pistacjowo-malinowy z nutą mięty Julia Seklecka, Alicja Krzyżanowska (opiekun: Andżelika Kopczyńska)
Skład Komisji Konkursowej Konkurs oceniała doświadczona i profesjonalna Komisja Konkursowa w składzie:
Jacek Kowalewski – szef kuchni w Restauracji GOŚCINIEC & HOTEL NAD WISŁĄ
Katarzyna Kubicka – Pełnomocnik Zarządu ds. Bezpieczeństwa Żywności w IGLOTEX
Małgorzata Dziak – cukierniczka i przedsiębiorczyni, właścicielka "Słodkie Czary-Mary"
Józefa Paichert – sołtys sołectwa Swarożyn, pasjonatka cukiernictwa
Podziękowania i gratulacje Serdecznie dziękujemy wszystkim szkołom za udział w konkursie, a ich opiekunom i uczestnikom za ogromne zaangażowanie w przygotowanie wypieków. Każda z zaprezentowanych prac była wyjątkowa i świadczyła o wysokim poziomie umiejętności kulinarnych uczniów. Gratulujemy laureatom i już dziś zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu "A na deser..."!