SZKOŁA BRANŻOWA - I stopnia (czas trwania nauki - 3 lata)
Zawód - kucharz
Absolwenci tego kierunku zawodowo zajmują się przygotowaniem potraw i posiadają niezbędną wiedzę z zakresu eksponowania i przechowywania wyrobów spożywczych.
Kucharz podejmuje pracę zawodową w hotelach, restauracjach, orodkach wypoczynkowych i wielu innych punktach gastronomicznych. W zawodzie tym mile widziane są osoby z wyobranią i pomysłowocią. Podejmując naukę w naszej szkole nie zmarnujesz własnego talentu kulinarnego i pasji gastronomicznej. Szkoła we własnym zakresie zapewnia w pełni realizację programu praktycznej nauki zawodu. Zajęcia praktyczne odbywają się w pracowniach szkolnych i podmiotach stanowiących potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz przygotowany jest do wykonywania zadań zawodowych:
- Przechowywania żywności
- Sporządzania potraw i napojów
- Wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Kwalifikacja w zawodzie - kucharz:
TG.07. - Sporządzanie potraw i napojów