Zespół gastronomiczny
W tym roku po raz kolejny Zespół szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Gdańsku zorganizował konkurs kulinarny propagujący kuchnię francuską. Tematem konkursu było „ Buche de Noel ”. Jest to tradycyjne ciasto podawane we Francji z okazji świąt Bożego Narodzenia. Konkurs odbywał się pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Prezydenta Miasta Gdańska, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz pod patronatem Pomorskiej Fundacji Rozwoju Gospodarczego, Polsat Plus Arena Gdańsk. Tegoroczna Frankofonia odbyła się na Gdańskim Stadionie – Polsat Plus Arena Gdańsk.
W VII Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym „FRANKOFONIA 2021” wzięły udział dwa zespoły reprezentujące naszą szkołę. Drużyny tworzyły Maria Dziedzic i Julia Bortkiewicz oraz Zuzanna Szamp i Julia Potok. W konkursie brało udział 11 zespołów reprezentujących szkoły gastronomiczne z województwa pomorskiego. Naszym reprezentantom, którzy debiutowali w tej imprezie niestety nie udało się zająć miejsca na podium. Uczniowie mieli jednak możliwość zagłębienia się w świat kuchni francuskiej odkrycia w niej regionalnych receptur i aromatów świątecznego ciasta.