Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych tradycji kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji. Absolwenci tego kierunku zawodowo zajmują się przygotowaniem potraw i posiadają niezbędną wiedzę z zakresu eksponowania i przechowywania wyrobów spożywczych. Kucharz podejmuje pracę zawodową w hotelach, restauracjach, ośrodkach wypoczynkowych i wielu innych punktach gastronomicznych.
PRAKTYKI ZAGRANICZNE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz przygotowany jest do wykonywania zadań zawodowych:
przechowywania żywności;
sporządzania potraw i napojów;
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
KUCHARZ:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań